Puugid-ohtlikud kevadekuulutajad.

Aina tihedamini pilve tagant piiluv päike, kõrvulukustav linnulaul ja roheliseks tõmbuv murumätas on ilmselged kevade tunnusmärgid, mis kutsuvad meid aina tihedamini loodust nautima ja seda muidugi koos oma neljajalgsete sõpradega. Kevadet naudivad ka erinevad putukad. Paraku on nende seas üsna ebameeldivaid „kevadekuulutajaid“, kes juba paari soojakraadi korral aktiivseks muutuvad ja rohukõrrel varitsedes oma ohvreid ootavad. Ühed sellised on puugid, kes on väga osavad end mööduva looma või inimese külge haakima, et nii endale sobiv toitumispaik leida. Nad on sageli väga väikesed ja neid on nahal raske märgata. Haiguste ennetamiseks on aga oluline puugid kiiresti avastada ja ohutult eemaldada, mida võimaldavad spetsiaalsed puugieemaldustangid. Kunagi ei tohiks puuki eemaldada palja käega ega teda enne õli, alkoholi või millegi muuga töödelda.

Puugid on tuntud kui erinevate haiguste edasi kandjad. Inimestele ohtlikud puukentsefaliit ja puukborrelioos on meile tuttavad aga meeles tuleb pidada, et puukide levitatavatest haigustest on ohustatud ka lemmikloomad. Meie piirkonnas ohustavad loomi enim järgmised haigused:

Borrelioos ehk Lyne´i haigus on bakteriaalne nakkus, mida põhjustab Borrelia burgdorferi. Sageli on nakatumine haigusnähtudeta. Peamisteks sümptomiteks on lonkamine ja artriit, eelkõige randme- ja kannaliigeste artriit. Tihti kaasnevad haigusega palavik, väsimus või lümfisõlmede suurenemine. Loom on lisaks loid ja nigela söögiisuga.

Babesioos ehk piroplasmoos on hemolüütilise aneemiaga kulgev raske haigus, kus haigustekitajad peale nakatumist kinnituvad vere punalibledele. Haigustunnusteks on palavik, nõrkus, isutus ja sellega kaasnev aneemilisus, põrn suureneb ning võib tekkida kollatõbi. Haiguse arenedes muutuvad tunnused raskemaks.

Erlihhoos kulgeb erinevates staadiumites. Ägedas faasis tekib palavik, söögiisu väheneb, kehakaal langeb ning tekivad probleemid silmades ja ninas. Looma ravimata võib äge faas iseseisvalt mööduda kuid selle järgselt kujuneda välja alaäge faas, mil haigustunnused puuduvad ning see võib kesta kuid, isegi aastaid. Tugeva immuunsusega loomadel on tõenäosus haigusest võitu saada, nõrgematel loomadel aga võib see muutuda krooniliseks.

Anaplasmoos on erlihhoosiga samade kliiniliste tunnustega, kuid kulgeb tavaliselt kergemalt.

Kuna puukide poolt edasi kantavaid haigusi on väga raske diagnoosida ja seetõttu keeruline ravida, oleks vajalik loomale teha puugitõrjet. Tasub olla väga tähelepanelik, kontrollida regulaarselt looma karvkatet ning lemmikloomade terviseprobleemide ennetamise või ravi osas alati nõu pidada oma loomaarstiga. Meie, kui loomaomaniku kohustuseks on oma lemmiku tervise eest hoolt kanda ja tagada talle meeldiv ning puhas elukeskkond. Terved lemmikloomad on rõõmsad loomad.

www.minuloomakliinik.ee