Mida teha, kui koer kardab pauku?

Aastavahetused tulevad üldjuhul ikka suure kärtsu mürtsu ja pauguga. Erineva tugevusega paugutajaid ja rakette on poodides müügil kõigile, kellel piisavalt vanust. Seetõttu võib iga tänav muutuda potensiaalseks ilutulestiku võistluse tandriks.

Pidevast paugutamisest paanikasse sattunud koer võib aedikust välja murda ja ära joosta. Aastavahetus on aeg, kus koeri kõige rohkem kodust ära jookseb ja kaotsi läheb.
Kui sa juba tead, et su koer kardab paugutamist ja ilutulestikku hoia teda aasatvahetuse paiku sellises toas, kus pauku võimalikult vähem kosta oleks. Tõmba aknale ette kardinad, et ilutulestiku sähvatused näha ei oleks. Keera raadio või teler valjemaks, et summutada väljast kostuvaid kärgatusi. Võid koeraga mängida, et tema tähelepanu kõrvale juhtida. Kindlasti ei tohi looma karistada ega temaga pahandada sest see vaid võimendab looma hirmu ja tekitab täiendavat arusaamatust. Samas ei tohi ka looma hirmu „premeerida” maiuse või suure tähelepanu osutamisega.
Koera hirmu võib vastava teraapiaga leevendada, kuid ilma selleta paugu kartus aja jooksul süveneb.
Kinnita kindlalt looma kaelarihmale enda kontaktandmed juhuks kui koer ära jookseb. Siiski on kindlaim viis loomaomaniku hilisemaks tuvastamiseks loom kiibistada. Kiip ei kao ära ega kustu sellele salvestatud info.
Kui muud abinõud ei aita piisavalt, saad loomakliiniku veterinaarilt vastava näidustuse puhul osta hirmu leevendavat rahustavat ravimit, mida oma lemmikule manustada.
Aastavahetus on pidutsemise aeg aga püüa oma koera ka suurest paugutamise stressist säästa.

www.minuloomakliinik.ee